TeamHeiner

Nieuws

“Action Learning” (Mandy Mulder)

08 jan 2020

Je eigen intrinsieke motivatiepatronen en onderlinge spanningen op de werkvloer ervaren tijdens een zeilclinic. De metafoor van sport en het actief met elkaar werken aan ontwikkeling zorgt voor een blijvende impact. Maar, waarom werkt een sportclinic eigenlijk zo goed? Daar gaat deze blog over.

Bij Team Heiner maken we dagelijks mee dat na afloop van een zeilclinic, teams en individuen met mooie inzichten en positieve energie naar huis gaan. De clinic maakt diepe impact op de deelnemers aangezien ze elkaar echt op een ander niveau hebben leren kennen. Ik ben de literatuur ingedoken om meer uit te vinden over teamontwikkeling programma’s. Hierbij proberen we te achterhalen waarom juist de, in de wetenschappelijke literatuur genaamde avontuurlijke training programma’s, waarbij men actief, in het onbekende en met elkaar aan de slag gaat, zo effectief zijn. Bij Team Heiner zit het avontuur in ons bloed en het is verweven in al onze activiteiten. Om deze reden noemen wij deze programma’s onze action learning programma’s.

Action learning
Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar avontuurlijke training programma’s en de positieve effecten die zij hebben op teamontwikkeling. Dit soort programma’s richten zich met name op de ontwikkeling van interpersoonlijke kwaliteiten, ook wel bekend als soft skills. Denk hierbij aan motivatie, samenwerking, cohesie en onderling vertrouwen. Een overeenkomstige factor in alle soorten van action learning training programma’s is dat er wordt gewerkt met kleine groepen (max 7 personen). Dit is vergelijkbaar met de ideale groepsgrootte voor performance teams. Deze groepen worden uitgedaagd om als team samen te werken om zodoende gezamenlijk problemen op te lossen. Individuele teamleden leren elkaar én zichzelf op een andere manier kennen doordat ze zich in een nieuwe en vreemde context bevinden. Out of the comfort zone dus!

Out of the comfort zone
Out of the comfort zone is essentieel voor het succes van deze training programma’s. Een veelvoorkomend excuus dat gebruikt wordt om zich achter te verschuilen is wijzen naar de omgeving. Altijd maar vingerwijzen naar anderen in je omgeving om te verklaren waarom jijzelf nog niet bent veranderd. “Ja maar, het management zus en zo en mijn collega’s dit”. Wanneer deze mensen in een nieuwe omgeving komen vertonen ze hetzelfde gedrag, maar ze kunnen zich niet meer verschuilen achter de gebruikelijke excuses. Dit zorgt ervoor dat het besef ontstaat dat de mensen zelf een deel van het probleem zijn. Dat zij zelf dus ook een deel van de oplossing zijn. Aangezien bewustwording & verantwoordelijkheid nemen de eerste stappen zijn naar verandering, vormen ze essentiële onderdelen van persoonlijke- en teamontwikkeling.

De zeilboot
Op een zeilboot kun je je letterlijk niet verschuilen. Zelfs in de kajuit niet. Behalve als je een nat pak wilt halen, kun je de confrontatie niet uit de weg gaan door even weg te lopen. Ook wanneer er teamleden zijn die zich niet inzetten, zal dit meteen consequenties hebben voor het teamresultaat. In een bedrijf is het vaak niet zo duidelijk wie de fout heeft gemaakt, of wie er meelift op het harde werken/ succes van anderen. Op een zeilboot is dit niet te missen. Belangrijk is dat dit meteen wordt benoemd en besproken, het liefst door het team zelf. Je teamgenoten aanspreken op ongewenst gedrag is iets dat we steeds moeilijker vinden, maar o zo belangrijk is voor teamprestaties. Ieder team is in staat om topprestaties neer te zetten. Ieder individu kan veranderen, maar wanneer diegene niet weet dat hij of zij, in de ogen van de teamleden, ongewenst gedrag vertoont, is veranderen onmogelijk. Naast bewustwording is de zeilboot ook een perfect middel om nieuw gedrag te oefenen. Het is namelijk een veilige leeromgeving (fouten leiden niet meteen tot duizenden euro’s verlies) en er vindt meteen feedback plaats. Een mooi voorbeeld van het oefenen van besluitvaardigheid en focus aanbrengen op de boot is om ervoor te zorgen dat er een super scherpe start van de wedstrijd wordt gemaakt. Tempo maken en focus aanbrengen op het moment dat het er echt toe doet kan bij zeilen het verschil zijn tussen winnen en verliezen!

Motiveren
Wanneer je je collega’s in een andere omgeving leert kennen, kunnen er ook nieuwe kanten van een persoon naar voren komen. Tijdens de zeilclinic is één van de oefenvormen die wij gebruiken een oefening voor persoonlijk leiderschap. In deze oefening krijg een persoon of een duo de leiding over de zeilboot. Wij zien hier vaak gebeuren dat de stille muis van het team tijdens deze oefening veel leiderschapskwaliteiten laat zien en daarmee alle collega’s verrast. De ene persoon treedt van nature nu eenmaal meer op de voorgrond dan andere. Afhankelijk van de intrinsieke motivatiepatronen van personen gaat dit vanzelf, moet dit worden afgesproken, moet er juist de vrijheid worden gegeven of duidelijke kaders worden afgesproken. Hoe iemand wordt gemotiveerd verschilt per persoon.

Al deze elementen samen zorgen voor een grote impact. Een aanrader voor ieder team!

Januari 2020

Actueel

  • Roy Heiner over leiderschap in ‘Zeilen’

    Lees meer
  • “Over de schouder van …”-Lennard Bal

    Lees meer
  • “Leren van nog meer wereldtoppers”- Arianne vd Loosdrecht

    Lees meer
  • “Prestatiedruk en stress” (Mandy Mulder)

    Lees meer
  • Nieuwe lichting Team Heiner Talents geselecteerd

    Lees meer
  • Enthousiaste jonge zeilers gezocht voor nieuwe lichting Team Heiner Talents!

    Lees meer

Spotlight